Σεμινάριο Μεθόδου FELDENKRAIS®

Το FELDENKRAIS είναι μια μέθοδος επανεκπαίδευσης της κίνησης και έχει το όνομα του ιδρυτή της Δρ. Moshe Feldenkrais. Βασίζεται στον τρόπο με τον οποίο η κίνηση μας οργανώνεται από το νευρικό σύστημα. Προάγει την βέλτιστη συνεργασία μεταξύ του μυοσκελετικού και νευρικού συστήματος.

Ο τρόπος που κινείς το σώμα σου, συσχετίζεται με πιθανούς πόνους ή δυσκολίες που συναντάς σε κάποιες κινήσεις. Μέσα από τα μαθήματα ανακαλύπτεις διαφορετικούς τρόπους κίνησης ώστε τα προβλήματα να μην μπορούν να συνεχίσουν.

Η άσκηση και η σωστή στάση σώματος αντιμετωπίζονται συνήθως με παρεμφερής τρόπους. Αν είσαι αδύναμος κάνεις ασκήσεις για να δυναμώσεις τους μυς σου και αν έχεις κακή στάση σώματοΣεμινάριο Μεθόδου Feldenkrais®

Το FELDENKRAIS είναι μια μέθοδος επανεκπαίδευσης της κίνησης και έχει το όνομα του ιδρυτή της Δρ. Moshe Feldenkrais. Βασίζεται στον τρόπο με τον οποίο η κίνηση μας οργανώνεται από το νευρικό σύστημα. Προάγει την βέλτιστη συνεργασία μεταξύ του μυοσκελετικού και νευρικού συστήματος.

Ο τρόπος που κινείς το σώμα σου, συσχετίζεται με πιθανούς πόνους ή δυσκολίες που συναντάς σε κάποιες κινήσεις. Μέσα από τα μαθήματα ανακαλύπτεις διαφορετικούς τρόπους κίνησης ώστε τα προβλήματα να μην μπορούν να συνεχίσουν.

Η άσκηση και η σωστή στάση σώματος αντιμετωπίζονται συνήθως με παρεμφερής τρόπους. Αν είσαι αδύναμος κάνεις ασκήσεις για να δυναμώσεις τους μυς σου και αν έχεις κακή στάση σώματος σπρώχνεις το σώμα σου να σταθεί ίσια. Δηλαδή θεωρείς το σώμα ως κάτι που πρέπει να διαμορφωθεί, να συμμορφωθεί, να πάει σε μια σωστή θέση. Η μέθοδος Feldenkrais είναι μια τελείως διαφορετική προσέγγιση: μελετάς τον τρόπο που κινείσαι.
Μαθαίνεις πως να κινείσαι πιο έξυπνα, όχι πιο δυνατά.

Συχνά ο τρόπος που κινούμαστε μας δημιουργεί προβλήματα δίχως να το καταλαβαίνουμε. Νομίζουμε ότι είμαστε αδύναμοι ή ότι κάτι στο σώμα μας έχει φθαρεί. Όμως η ρίζα του προβλήματος είναι ο τρόπος που χρησιμοποιούμε το σώμα μας. Δεν συνειδητοποιούμε πως κινούμαστε. Δίνουμε προσοχή στο τι κάνουμε και που πάμε όχι στο ΠΩΣ. Παράδειγμα, ας σκεφτούμε ΠΩΣ σηκωνόμαστε από την καρέκλα. ΠΩΣ το κάνουμε αυτό, τι συμβαίνει, τι κινείται πότε? Συνήθως δεν σκεφτόμαστε το ΠΩΣ. Χρησιμοποιούμε το σώμα μας στην καθημερινότητα μέχρι κάτι, κάπου να πονέσει ή κάτι να μην μπορούμε πια να κάνουμε.

Δηλαδή χρησιμοποιούμε το σώμα μας με λάθος ή αναποτελεσματικό τρόπο για πολύ καιρό. Μέχρι να παρατηρήσουμε ότι κάτι πάει στραβά και αυτό διότι οι κινήσεις μας έχουν αυτοματοποιηθεί. Έχουν γίνει συνήθεια και αυτή η επανάληψή τους μέσα στην καθημερινότητα, διαφεύγει της συνείδησής μας.

Στα ομαδικά μαθήματα Feldenkrais: Awareness through movement, (Συνειδητότητα μέσω της κίνησης) μαθαίνεις πως να αντιλαμβάνεσαι το πως κινείσαι. Επίσης το πως αλλιώς μπορείς να κινηθείς, αυξάνοντας τις επιλογές σου, την άνεση και ευχαρίστηση μέσα στο σώμα σου και την κίνησή σου. Με ήπιες κινήσεις, μιας και η μέθοδος Feldenkrais στηρίζεται στην ιδέα ότι θα βιώσεις μεγαλύτερες αλλαγές αν οι νέες επιλογές κίνησης που ανακαλύπτεις είναι πιο άνετες και πιο ευχάριστες από αυτές που έχεις συνηθίσει.

Σε ποιους απευθύνεται;
Η μέθοδος Feldenkrais απευθύνεται σε όσους επιθυμούν να βελτιώσουν τις κινητικές τους ικανότητες και τη σχέση με το σώμα τους. Η ηλικία ή η εμπειρία δεν παίζει ρόλο. Ωφελεί όσους υποφέρουν από πόνους στην πλάτη, τον αυχένα, τους ώμους, τα ισχία, τα γόνατα ή έχουν κινητικές δυσκολίες. Μουσικοί, ηθοποιοί, αθλητές και χορευτές επεκτείνουν τις ικανότητες και τη δημιουργικότητά τους. Άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας ανακαλύπτουν τρόπους να διατηρήσουν και επανακτήσουν τις κινητικές τους ικανότητές χωρίς κόπο ή πόνο.

Τι προσφέρει η Μέθοδος Feldenkrais;
Εργονομία, ευελιξία, ευλυγισία σώματος, βελτίωση της συνολικής εικόνας του εαυτού
Βελτίωση και ανακούφιση της στάσης του σώματος (πχ. από καθιστική εργασία, κακή στάση ύπνου, δραστηριότητες που επιβαρύνουν το σώμα)
Αντιμετώπιση χρόνιων πόνων
Αποκατάσταση τραυματισμών
Βελτίωση επιδόσεων σε αθλητές, χορευτές-ηθοποιούς, μουσικούς
Αντιμετώπιση κινητικών-μαθησιακών δυσκολιών
Αντιμετώπιση νευρολογικών παθήσεων (πχ. σκλήρυνση, παράλυση) και μυοσκελετικών προβλημάτων (πχ. κακώσεις, αρθρίτιδες, ρευματοπάθειες)

Το σεμινάριο αποτελείται από δύο ομαδικά μαθήματα Feldenkrais Awareness through Movement – Συνειδητότητα μέσω της κίνησης. Στα μαθήματα που δημιούργησε Ο Δρ. Feldenkrais το νευρικό μας σύστημα επαναφέρεται στο είδος κινητικής μάθησης που όλοι βιώσαμε φυσικά όταν ήμασταν μωρά. Η επίδραση των μαθημάτων είναι βαθιά και άμεση.

Μαθαίνουμε πώς να λειτουργούμε καταβάλλοντας λιγότερο κόπο ενώ αποκομίζουμε ζωτικότητα και αποτελεσματικότητα στις καθημερινές μας κινήσεις.

Ο δάσκαλος δίνει προφορικά συγκεκριμένες απλές κινητικές οδηγίες, τις οποίες ο μαθητής εκτελεί σε σχέση με τις ικανότητές του. Σταδιακά ο μαθητής αρχίζει να αντιλαμβάνεται διαφορές στον τρόπο που κινεί και αισθάνεται το σώμα του. Οι κινήσεις εκτελούνται συνήθως αργά με τη μικρότερη δυνατή προσπάθεια, βελτιώνοντας την παρατηρητικότητα και την ευαισθησία. Σταδιακά ρυθμίζεται ο μυϊκός τόνος και αναδιοργανώνεται η κίνηση, γίνεται άνετη, ευχάριστη και αυξάνεται το εύρος της. Ο μαθητής εξερευνά τις δυνατότητές του και την εξέλιξή του, μαθαίνει να διδάσκει ο ίδιος τον εαυτό του.

Τι χρειάζεται να φέρω μαζί μου;
Άνετα ζεστά ρούχα, μπλούζα με μακριά μανίκια και κάλτσες. Προαιρετικά: στρωματάκι, κουβέρτα, παρεό.

Διδάσκει η Μαριέλα Νέστορα (M.Sc. Biology), Χορογράφος και Feldenkrais practitioner, μέλος του Feldenkrais Center.

Σάββατο 27 Μαΐου 2017, 17:00-20:00
ώρα προσέλευσης 16:45.

Κόστος Συμμετοχής
Προπληρωμή μέχρι 04/05/2017: 20€
Αυθημερόν: 30€, Ενεργοί μαθητές της σχολής, φοιτητές και άνεργοι: 20€

Για την κράτηση της θέσης σας είναι απαραίτητη η επικοινωνία με τη σχολή.
Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Πληροφορίες – Συμμετοχές:
694 851 6110 / info@www.artshub.gr / inbox:www.facebook.com/www.artshub.gr

Περισσότερα για τη μέθοδο Feldenkrais και τον δημιουργό της.
Είναι μια μοναδική προσέγγιση της μάθησης μέσω της κίνησης. Βασίζεται σε αρχές της Νευροφυσιολογίας, της Φυσικής και της Εμβιομηχανικής. Η μέθοδος Feldenkrais αξιοποιεί τη θαυμαστή δεξιότητα και ικανότητα του εγκεφάλου μας να μαθαίνει νέα πρότυπα κινήσεων. Ο καθένας μας έχει τις δικές του μοναδικές συνήθειες ως προς τον τρόπο που κινείται, τις οποίες αποκτά μέσα από τα βιώματα του και την εικόνα που έχει για τον εαυτό του. Όμως ανακαλύπτοντας τις συνήθειές μας, ανακαλύπτουμε τον εαυτό μας. Όσο περισσότερο καλλιεργούμε την άνεση και την αποτελεσματικότητα βιώνουμε θετική εξέλιξη στις ικανότητές μας, στην κίνηση μας και στη ζωή μας.
http://www.feldenkraiscenter.org/

Μαριέλα Νέστορα
Η Μαριέλα Νέστορα σπούδασε Βιολογία B.Sc.Biology- Queen Mary and Westfield, και Γενετική M.Sc. Human Molecular Genetics – St.Mary’s Medical School, Imperial College και σύγχρονο χορό και χορογραφία στο London Contemporary Dance School.

Ως χορογράφος δημιουργεί έργα με την ομάδα σύγχρονου χορού YELP danceco. και είναι επίσης δασκάλα χορού, χορεύτρια και κινησιολόγος σε παραστάσεις θεάτρου. Είναι δασκάλα της Μεθόδου Feldenkrais και αποφοίτησε από την πρώτη εκπαίδευση Feldenkrais στην Ελλάδα με την Ruty Bar.

“Η Η Μαριέλα Νέστορα σπούδασε Βιολογία B.Sc.Biology- Queen Mary and Westfield, και Γενετική M.Sc. Human Molecular Genetics – St.Mary’s Medical School, Imperial College και σύγχρονο χορό και χορογραφία στο London Contemporary Dance School. Ως χορογράφος δημιουργεί έργα με την ομάδα σύγχρονου χορού YELP danceco. και είναι επίσης δασκάλα χορού, χορεύτρια και κινησιολόγος σε παραστάσεις θεάτρου. Είναι δασκάλα της Μεθόδου Feldenkrais και αποφοίτησε από την πρώτη εκπαίδευση Feldenkrais στην Ελλάδα με την Ruty Bar.
“Η Μέθοδος Feldenkrais αποκαλύφθηκε σε εμένα σαν συνδετικός κρίκος της μέχρι τώρα γνώσης και εμπειρίας μου και διεύρυνε το πεδίο της έρευνας του σώματος ως προς την ίαση, την επίγνωση, την ανάπτυξη και τη δημιουργία.”

Ο ιστότοπός μας χρησιμοποιεί cookies. Με την περιήγηση στον ιστότοπό μας συναινείτε με τη χρήση των cookies.Αποδοχή

Pin It on Pinterest

Shares
Share This